Optometristi (AMK), optometrian tutkinto-ohjelma

Tutkintonimike
Optometristi (AMK)
Laajuus
210 opintopistettä
Kesto
3,5 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Haluatko sinä opiskella näkemisen ja näönhuollon asiantuntijaksi?

Optometristikoulutuksessa perehdyt monipuoliseen ja kiehtovaan optiseen alaan. Optometristina teet itsenäisesti näöntutkimukset, määräät ja sovitat silmä- ja piilolasit sekä heikkonäköisten apuvälineet. Toimit asiantuntijana asiakastyössä ohjaten ja neuvoen asiakkaita näköön ja näkemisen ongelmiin ja niiden korjaamiseen liittyvissä asioissa. Optometristin tutkinnon suoritettuasi osaat myös arvioida silmien terveydentilan ja tarvittaessa ohjata asiakkaan silmälääkärille. Terveydenhuollon ammattilaisena työsi voi olla itsenäistä tai saatat toimia moniammatillisessa yhteistyössä.

Optometristi (AMK) -tutkinnon suoritettuasi työskentelet Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä nimikkeellä optikko.

Tervetuloa optometrian opintojen pariin Metropoliaan!

Optometristikoulutuksen toteutustapa

Opiskelet Metropolian Myllypuron kampuksella. Opiskelu koostuu teoriaopetuksesta, käytännön harjoittelusta ja työelämäharjoittelusta. Käytännön harjoituksissa opiskelet mm. näöntutkimuksia ja piilolasisovituksia. Opiskelu vaatii aktiivisuutta ja läsnäoloa opetuksessa. Opiskelu on monimuotoista ja työskentelet opinnoissasi sekä yksin että ryhmässä.

Tutustu opintojen sisältöön Opinto-oppaassa.

Projektioppiminen

Opiskelija suorittaa opintojensa aikana 10 opintopisteen laajuiset innovaatioprojektiopinnot, joita toteutetaan työelämälähtöisesti ja monialaisesti. Opinnot ovat mahdollisuus kehittää omaa luovaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan.

Työelämäharjoittelu

Työelämäharjoittelu kuuluu olennaisena osana ammattikorkeakoulututkintoon. Työelämäharjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja käytännössä ja syventämään osaamistasi. Optometrian tutkinto-ohjelmassa 1-5 viikon mittaisia työharjoittelujaksoja on viidellä lukukaudella. Työharjoittelupaikkoina ovat optikkoliikkeet sekä julkinen ja yksityinen terveydenhuolto, kuten silmäsairaalat. Voit suorittaa työelämäharjoittelut haluamillasi paikkakunnilla.

Kansainvälisyys optometristin koulutuksessa

Opiskeluaikanasi voit lähteä kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Kansainvälistä kokemusta voi hankkia myös Metropolian opintojen yhteydessä esim. kansainvälisyysviikoilla, projekteissa ja yhteisessä toiminnassa ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Kansainvälinen yhteistyö

 • Opiskelija- ja harjoitteluvaihto (3-6 kk) yhteistyökorkeakoulussa
 • Harjoittelu ulkomailla itsehankitussa harjoittelupaikassa
 • Opinto-, konferenssi-, messumatkat

Kansainväliset verkostot

Optometristin työtehtävät

Valmistuttuasi työpaikkasi voi olla esimerkiksi:

 • optikkoliike
 • julkinen terveydenhuolto
 • yksityinen silmäsairaala
 • optisen alan tukkutoiminta tai järjestöt
 • tutkimus- ja kehittämisyksiköt

Valmistuneiden kokemuksia

Optometristiksi valmistunut Stefan kertoo työstään.

Opiskelijoiden kokemuksia

Kysy tutkintovastaavalta optometristiopinnoista

Kysy opinto-ohjaajalta optometristikoulutukseen hakemisesta

Hakeminen

 • Hakuaika
  13.3.2024 klo 08:00 - 27.3.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Hakuohjeet ja valintaperusteet

  Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset oppilaitokset käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2024 toisessa yhteishaussa 13.3.2024 klo 8:00 - 27.3.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

  Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:

  • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
   TAI
  • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

  Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 15.5.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 15.5.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

 • Hakuaika
  28.8.2024 klo 08:00 - 11.9.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  kevät 2025
  • Päiväopiskelu

  Hakuohjeet ja valintaperusteet

  Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Syksyn 2024 yhteishaussa 28.8.2024 klo 8:00 - 11.9.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) korkeakoulututkintoon, tammikuussa alkaviin opintoihin.. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

  Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Optometristiopintojen aloitusohjeet

Onnittelut opiskelupaikastasi ja tervetuloa optometrian opintojen pariin Metropoliaan!

Opintojen aloitus

Opinnot alkavat 20.8.2024 klo 10.00

Ennen ensimmäistä lähitapaamista on etäopetuksena tietotekniikan digistartti 19.8.2024 klo 11.30-13.30. Linkin etätapaamiseen löydät ryhmäsi lukujärjestyksestä.

Aloituspaikka (tila)

Aloituspäivän opinnot ovat tilassa MPA2019, Myllypuron kampuksellamme osoitteessa Myllypurontie 1, 00920 Helsinki. Kampus sijaitsee aivan Myllypuron metroaseman vieressä. Suosittelemme julkisilla liikennevälineillä saapumista. Kampuksen ympäristössä on rajoitetusti pysäköintipaikkoja.

Ota mukaasi kortti (esim. kirjastokortti, huom. ei sirullinen kortti), jonka voit aktivoida päivän aikana kulkukortiksi ja näin pääset kulkemaan kampuksella.

Lukujärjestys

Syyslukukauden lukujärjestys on luettavissa osoitteessa: https://lukkarit.metropolia.fi.
Oman ryhmäsi lukujärjestyksen löydät tunnuksella SXE24S1.

Ryhmätunnus

SXE24S1
Tutoropettaja Saija Flinkkilä

Opetussuunnitelma

Opinto-oppaaseen voit tutustua Metropolian sivuilla: https://opinto-opas.metropolia.fi/88094/fi/108/70309/3544

(Optometrian tutkinto-ohjelma, päivämuotoinen toteutus)

Opiskelijan opas

Suosittelemme, että tutustut etukäteen näihin uusien opiskelijoiden sivuihin sekä Opiskelijan oppaaseen, josta saat tietoa vaikkapa opiskeluhyvinvointipalveluista Metropoliassa. Opiskelijan oppaan löydät täältä:
https://opiskelija.oma.metropolia.fi/group/pakki/opiskelijan-opas

Muistathan aktivoida Metropolian käyttäjätunnukset. Mahdolliset sähköpostiviestit lähetetään opiskelijoille aina Metropolian osoitteella.

Yhteystiedot

Optometrian tutkintovastaava Saija Flinkkilä (saija.flinkkila (at) metropolia.fi),

Opinto-ohjaaja Paula Lindqvist (paula.lindqvist (at) metropolia.fi)