Mitä polkuopinnot ovat?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Opiskelet ensimmäisen vuoden opintoja tutkintokoulutuksen ryhmän mukana avoimessa ammattikorkeakoulussa. Joissain tutkinnoissa on myös mahdollista, että polkuopiskelijoilla on oma ryhmä.

Polkuopinnoissa suoritetuilla opinnoilla voit hakea erillishaussa ”Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella” Metropolian tutkinto-opiskelijaksi. Mikäli pääset tutkinto-opiskelijaksi polkuopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintoja ja jatkat sujuvasti opiskelua ryhmän mukana. Huomioithan, että polkuopintojen suorittaminen ei kuitenkaan automaattisesti takaa pääsyä tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Polkuopintojen laajuus, sisältö ja toteutustapa vaihtelevat tutkinto-ohjelmakohtaisesti. AMK-tutkinnoissa polkuopintojen laajuus on pääsääntöisesti 30-60 opintopistettä ja YAMK-tutkinnoissa 15-30 opintopistettä.

Kenelle polkuopinnot sopivat?

Polkuopinnot sopivat sinulle, jos

  • tavoitteenasi on tutkintokoulutuspaikka
  • haluat hyödyntää välivuoden opiskellen tavoitteellisesti
  • olet valmis kokopäiväiseen opiskeluun
  • haluat kokeilla opiskelua ammattikorkeakoulussa tai tietyllä alalla menettämättä yhteishaun ensikertalaisuuskiintiötä
  • haluat jatkaa AMK-tutkinnon jälkeen suoraan YAMK-opintoihin, ennen työkokemusvaatimuksen täyttymistä

AMK-poluissa ei ole pohjakoulutusvaatimuksia. YAMK-poluissa on pohjakoulutusvaatimuksena soveltuva alan AMK-tutkinto tai vastaava alan korkeakoulututkinto. On kuitenkin hyvä huomioida, että tarvitset opinnoissa yleisiä opiskeluvalmiuksia ja riittävää kielitaitoa.

Lue lisää ennakkovaatimuksista sivulta kielitaito ja muut vaatimukset

Tutustu yleisiin avoimen AMK:n opiskeluohjeisiin

Polkuopintojen tarjonta

Keväällä 2023 alkavien polkuopintojen tarjonta julkaistaan 17.10.2022.

Syksyllä 2022 alkavat polut, sosiaali- ja terveysala

AMK-polut

YAMK-polut

Non Stop-polut, tieto- ja viestintätekniikka

Hinta ja maksaminen

Polkuopintojen hinta on enintään 15 € / opintopiste. Polkuopintojen hinta löytyy polun tiedoista ilmoittautumisjärjestelmässä. 

Polkujen maksaminen tapahtuu joko ilmoittautumisen yhteydessä tai laskulla kahdessa erässä. Mikäli polku sisältää erillisen valintamenettelyn, asiakas on maksuvelvollinen ja maksu veloitetaan vasta, kun valinta on vahvistettu ja asiakas on vastaanottanut paikan. Mikäli asiakas jää varasijalle, hän on maksuvelvollinen ja maksu veloitetaan vasta, kun hän vastaanottaa vapautuneen opintopaikan. 

Tutustu ennen ilmoittautumista avoimen AMK:n maksu- ja peruutusehtoihin

llmoittautuminen

Polkuopintoihin ilmoittautuminen tapahtuu Metropolian ilmoittautumisjärjestelmässä klikkaamalla "Lisää koriin". Ilmoittautumisjärjestelmässä näet koulutuksen tarkemmat tiedot, toteutustavat sekä mm. ilmoittautumis- ja hintatiedot.

Keväällä 2023 alkavien polkuopintojen tarjonta julkaistaan 17.10.2022. Ilmoittautuminen keväällä alkaviin polkuihin on avoinna 28.11.2022 klo 10.00 - 29.11.2022 klo 23.59. Joidenkin yksittäisten polkujen ja opintokokonaisuuksien ilmoittautumisaika saattaa jatkua pidempään. Ajantasainen tieto löytyy aina ilmoittautumisjärjestelmästä.

Opiskelijavalinta ja polkujen valintamenettely

Opiskelijavalinta tapahtuu joko ilmoittautumisjärjestyksessä tai valintamenettelyn perusteella. Jos jäät polussa varasijalle, voit saada paikan vielä 7 vuorokautta ennen polkuopintojen alkua, jos joku paikan saanut peruu ilmoittautumisensa.

Avoimen AMK:n polkuopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät ole aikaisemmin opiskelleet polkuopintoja Metropoliassa. Tarvittaessa polkuopintoihin valinnassa voidaan poiketa ilmoittautumisjärjestyksestä tällä perusteella.

Polkujen valintamenettely

Osa poluista sisältää valintamenettelyn, jossa polkuopintoihin hakeneet voidaan asettaa paremmuusjärjestykseen päätettyjen valintakriteerien perusteella. Valintamenettelyt järjestetään 1.-5.12.2022 välisenä aikana. Tarkemmat tiedot valintamenettelystä ja ajankohdasta lukee polun lisätiedoissa ilmoittautumisjärjestelmässä. Opiskelijoita valitaan polun tiedoissa kerrotun paikkamäärän verran. Valintamenettelyyn kutsutaan hakijoita myös varasijoilta.

Kutsut valintamenettelyn sisältäviin polkuihin lähetetään sähköpostitse 30.11.2022. Tieto valinnasta/hylkäämisestä lähetetään sähköpostitse valintamenettelyyn osallistuneille viimeistään 8.12.2022. Valintamenettelyn sisältävistä poluista opiskelupaikan saaneet saavat sähköpostiviestin, josta vastaanotetaan opiskelupaikka. HUOM! Muista tarkkailla myös roskapostikansiota. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 24 h sisällä tai se vapautuu seuraavalle.

Varasijalle jäänyt valintamenettelyn läpäissyt voi saada opiskelupaikan polkuun, mikäli valintamenettelyn läpäissyt ei vastaanota opiskelupaikkaa tai peruu sen vastaanottamisen jälkeen. 

Lisätiedot

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä voit olla yhteydessä!

avoinamk [at] metropolia.fi
p. 040 712 5100 (ma-to klo 10-12, lisäksi ke klo 12-14)

Polkuopintojen sisältöihin liittyvät kysymykset esitetään polkujen tiedoissa kerrotulle yhteyshenkilölle.