Perustiedot

Kesto / Ajankohta
Yhden päivän koulutus
Hinta
130 € + alv 24 %

Haluatko oppia henkilökohtaisesta budjetoinnista (HB)? 

HB pähkinänkuoressa

Mikä on HB?

Henkilökohtainen budjetti on rahasumma, jonka ihminen voi käyttää omaehtoisesti tarpeitaan vastaavaan tukeen ja palveluihin sovittujen reunaehtojen mukaan. Tavoitteet ja reunaehdot perustuvat asiakkaan tarpeiden arviointiin ja ne kirjataan yksilölliseen suunnitelmaan. Taustalla on lainsäädäntö, jonka perusteella henkilöllä on oikeus tukeen tai palveluun. Henkilökohtainen budjetointi edellyttää ihmislähtöistä ja kokonaisvaltaista työskentelytapaa ja että organisaatio sen mahdollistaa.

HB-kokeilut

Henkilökohtaisesta budjetoinnista (HB) on hyviä kokemuksia monista Suomen kokeiluista, kuten Metropolian johtama Avain kansalaisuuteen -henkilökohtainen budjetointihanke, STM:n palvelusetelihankkeen henkilökohtaisen budjetoinnin useat kokeilut. Lisäksi HB-toimintamallia on muutamissa kaupungeissa kehitetty erityisesti vammaispalveluissa osana tavanomaista asiakastyön uudistamista ilman varsinaisia hankkeita. HB-toimintamalli on asiakkaiden valittavissa jo monissa kaupungeissa ja sote-kuntayhtymissä. Parhaillaan Marinin hallitus jatkaa henkilökohtaisen budjetoinnin suomalaisen toimintamallin kehittämistä ja kohdentaa valtionavustusta alueelliseen työhön (haku päättyy toukokuussa 2020). HB on uudenlainen keino asiakkaan palvelujen järjestämiseen ja sitä voidaan soveltaa jo olemassa olevan sote-lainsäädännön puitteissa.   

Metropolian johtama Avain kansalaisuuteen - henkilökohtainen budjetointimalli -hanke päättyi toukokuussa 2019. Hankkeessa kehitettiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään soveltuvaa henkilökohtaiseen budjetointiin (HB) perustuvaa palvelujen järjestämisen toimintamallia. Hanke kokeili HB-toimintamallia kuudessa pilotissa: Hämeenlinna, Pori, Tampere, Vantaa, Eksote ja Kainuun sote. Hanke kuvasi ihmislähtöisen HB-toimintamallin ominaisuudet, arvot, toimintaperiaatteet ja asiakkuusprosessin.

HB osana asiakaslähtöistä ja osallistavaa työskentelykulttuuria

Malli vahvistaa asiakaslähtöistä ja osallistavaa työskentelykulttuuria, jossa asiakas on valtuutettu asiantuntija myös palvelujen kehittämisessä. Malli tukee asiakkaan oman elämänpolun, osallisuuden ja sosiaalisen kansalaisuuden rakentumista.

Hankkeen julkaisut ja videot löytyvät täältä.

Kohderyhmä

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset

Sisältö

  • Henkilökohtaisen budjetoinnin määritelmä, keskeiset tavoitteet ja lainsäädäntöperusta
  • Henkilökohtaisen budjetoinnin asiakasprosessi asiakkaan, työntekijän ja palveluntuottajan näkökulmasta
  • Henkilökohtainen budjetointi organisaation toimintaprosesseissa
  • Kokemuksia

Kouluttaja

Sirkka Rousu, Metropolia Ammattikorkeakoulun yliopettaja, Avain kansalaisuuteen - henkilökohtainen budjetointimalli -hankkeen projektipäällikkö (2016-2019) 

Aika ja paikka

Tällä hetkellä ei ole tarjonnassa.

Hinta

130 € + alv 24 %

Ilmoittautuminen

-

Peruutusehdot

Pyydämme ilmoittamaan peruutuksista kirjallisesti koulutuksen yhteyshenkilölle viimeistään kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkua. Tämän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitamme täyden hinnan. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.

Mikäli koulutus, yksittäinen koulutuspäivä tai koulutuksen osa joudutaan peruuttamaan Metropoliasta johtuvista syistä koulutuskutsun lähettämisen jälkeen, osallistujalle tarjotaan mahdollisuutta osallistua vastaavaan toteutukseen uutena ajankohtana tai vaihtoehtoisesti Metropolia palauttaa kyseiseen koulutukseen/koulutuspäivään/koulutuksen osaan liittyvät koulutusmaksut.

Metropolia ei vastaa osallistujalle koulutuksen peruuntumisen johdosta aiheutuvista muista kuluista.  

Lisätietoja

Käytännön asioihin liittyvät kysymykset
Kati Mailander, suunnittelija
Puh. 050 573 6282
kati.mailander [at] metropolia.fi

Sisältöön liittyvät kysymykset
Yliopettaja Sirkka Rousu
Puh. 040 714 5157
sirkka.rousu [at] metropolia.fi

Pidätämme oikeuden muutoksiin.