Rakennusalan osaajia tarvitaan
Rakennusala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä. Rakentamisen tai korjaamisen tarve ei lopu koskaan ja uusia osaajia tullaan tarvitsemaan niin suunnittelu- kuin tuotantotehtäviin.
Kestävä kehitys, rakennusten energiatehokkuus ja tiedonhallinta tietomallien avulla ovat tärkeitä asioita nykyisessä rakentamisessa. Koko rakennushankkeen elinkaari uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen ja ylläpitoon tarjoaa monipuolisia työtehtäviä rakennusinsinöörille.
Rakennusinsinöörin työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi:
- asuin-, liike- ja teollisuusrakennusten rakenteiden suunnittelu ja rakennuttaminen
- varsinaisen rakentamisen johtaminen työmaalla tai toimistossa sekä projektien hallinta monipuolisesti rakennusyrityksessä tai kunnalla/valtiolla.
- kunnossapito ja korjausrakentaminen.
Toteutustapa
Rakennustekniikan insinööri (AMK) -koulutus toteutetaan ilmiölähtöisesti yhteistyössä muiden opiskelijoiden, opettajien, yritysten, kaupunkien ja muiden kumppanien kanssa hyödyntäen Metropolian innovaatiokeskittymiä. Konkreettisesti oppiminen suunnataan ammatilliseen osaamiseen, jota vahvistaa ongelmanratkaisukyvyn kehittyminen, matemaattinen ja taloudellinen näkemys, ryhmätyötaidot sekä tietoteknisten sovellusten käyttövalmius.
Opiskelu on päätoimista: lähiopetus järjestetään arkisin klo 8-21 välillä, mutta tavoite on, että opetus päättyy klo 17. Perus- ja ammattiopintojen lisäksi opintoihin kuuluvat työharjoittelu ja opinnäytetyö.
Sisältö
Voit syventää osaamistasi joko rakentamisen projektinhallinnan tai rakennetekniikan alalla. Huomaa, että infrarakentamisen suuntautumisvaihtoehto toteutetaan syksystä 2023 alkaen vain rakennustekniikan monimuotokoulutuksessa.
Rakentamisen projektinhallinta
Projektinhallinnassa suunnittelet, valvot ja johdat tai rakennutat uudis- ja korjausrakentamisen tehtäviä suunnittelu- ja tuotantovaiheessa. Lisäksi olet rakentamisen asiantuntijana kiinteistöjen hoito- ja ylläpitokysymyksissä sekä kiinteistöjen korjaamisessa. Rakentamisen projektinhallinnan työ on arvostettua, monipuolista ja erilaisia mahdollisia työtehtäviä on monia. Rakennusinsinööri johtaa rakentamista siten, että rakennus toteutetaan hyvää rakennustapaa noudattaen.
Osaamisalueitasi ovat tyypillisesti:
- talonrakennustuotanto ja sen ohjaaminen
- rakentamisen elinkaaren hallinta
- hankinnat
- kustannushallinta
- rakentamisen projektinhallinnan erityiskysymykset, kuten suunnittelunohjaus
- johtaminen
Projektinhallintaan erikoistuneen insinöörin työpaikkana voi olla rakennusliike, rakennustuoteteollisuus tai esimerkiksi rakennuttamispalveluita tarjoava yritys. Tyypillisiä tehtäviä nuorelle rakentamisen projektinhallinnan insinöörille ovat esimerkiksi työmaainsinöörin, hankintainsinöörin tai muut tuotantojohdon tehtävät, ja kokemuksen karttuessa alalla on tarjolla lukuisia eri työtehtäviä, nimikkeitä ja myös johtamistehtäviä osaaville rakentamisen projektinhallinnan ammattilaisille.
Rakennetekniikka
Rakennetekniikassa perehdyt rakenteiden toimintaan ja suunnitteluun osana koko rakennushanketta. Rakenteiden suunnittelijana ymmärrät hyvin, miten rakennukset ja rakenteet teknisesti toimivat. Työsi osa-alueita voivat olla:
- rakennuksen kantavan rungon suunnittelu
- rakennuksen puu-, betoni ja teräsrakenteiden suunnittelu
- lämmön- ja vedeneristyksen suunnittelu
- rakennuksen paloturvallisuuden, meluntorjunnan ja käyttöturvallisuuden suunnittelu
- kuntotutkimukset, -arvioinnit ja niiden pohjalta tehtävät korjaussuunnitelmat
- erilaisissa alan asiantuntijatehtävissä toimiminen, kuten esimerkiksi kosteushallinta- tai tietomallikoordinaattorina
Yksityisellä sektorilla rakennesuunnittelijat ovat useimmiten töissä rakennesuunnittelutoimistoissa ja julkisella puolella valtion ja kuntien teknisissä virastoissa ja toimistoissa. Rakennesuunnittelusta siirrytään ajoittain kokemuksen karttuessa myös muihin rakennusalan tehtäviin.
Tutustu rakennustekniikan opetussuunnitelmaan opinto-oppaassa.
Työharjoittelu
Metropolia ohjaa erityisesti opintopisteitä antavaa opiskelijoiden työharjoittelua asettamalla opiskelijalle työharjoitteluun liittyviä oppimis- ja raportointitehtäviä. Lisäksi kannustamme opiskelijaa hankkimaan työkokemusta jo opiskeluaikana pakollista harjoittelua enemmänkin jatkamalla harjoittelua esim. kesäisin kesätyönä, koska se tukee oppimista ammattiin.
Ensimmäisen, toisen ja kolmannen opintovuoden lopussa opiskelijat suorittavat työharjoittelua ajanjaksolla toukokuu-kesäkuu yhteensä 10 opintopistettä kunakin mainittuna opiskeluvuonna. Työharjoittelun jälkeen opiskelijoiden suositellaan jatkavan työsuhdettaan kesätöinä elokuun lopulle saakka, vaikka tämä osio ei kuulu oppijan polkuun eli siitä ei saa opintosuorituspisteitä.
Innovaatioprojekti
Insinöörikoulutuksessa toteutetaan kolmantena opintovuonna innovaatioprojekti yrityksen määrittelemästä aiheesta. Yritys määrittelee projektiin soveltuvan tehtävän keskustellen aiheen sopivuudesta ja laajuudesta tarvittaessa oppilaitoksen edustajan kanssa.
Projektin aiheen ja tavoitteen tulee tähdätä yrityksen toiminnan tai tuotteen kehittämiseen. Tavoitteena voi olla myös toiminnan ja tuotteiden ongelmien selvitys ja analysointitehtävä. Vaikeusaste ja laajuus säädetään sellaiseksi, että se soveltuu kolmannen vuosikurssin opiskelijalle.
Innovaatioprojekteissa voidaan myös hyödyntää Metropolian monialaisuutta, jolloin projektiin osallistuvat opiskelijat ja ohjaavat asiantuntijaopettajat voivat olla useammalta osaamisalueelta, esimerkkinä rakennustekniikan ja kestävän kehityksen opiskelijoiden yhteistyöprojektit.
Projekti voi olla työryhmän itsenäinen tehtävä tai se voi kuulua osana yrityksen laajempaan projektiin. Yritys esittää toivomuksensa työryhmän koosta ja opiskelijoiden vahvuusalueista.
Innovaatioprojektille asetetut tavoitteet voidaan kiteyttää seuraavasti:
- harjaannuttaa projektimuotoiseen työskentelyyn ja kehittää ryhmätyötaitoja
- hallita suunnitelmallinen, itseohjattu työskentely
- opiskelijan oman työn arvioinnin kehittäminen
- saada toiminnankehityksessä tarvittava osaaminen
- yritysten toiminnan oppiminen
- henkilökohtaisten kontaktien ja sen myötä tulevaisuuden mahdollisuuksien lisääminen (työharjoittelu, opinnäytetyö, työpaikka valmistumisen jälkeen)
- uuden tiedon tuonti rakennusalan koulutusohjelmiin
Opinnäytetyö
Insinöörikoulutuksessa opinnäytetyö tehdään nimellä insinöörityö, jonka laajuus on 15 op. Tavoitteena on kehittää opiskelijan valmiuksia soveltaa tietojaan ja taitojaan ammattiopintoihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä.
Työ on useimmiten tilaajayrityksen tarpeisiin perustuva tutkimus-, selvitys- tai kehitystehtävä. Hyvä työ on innovatiivinen ja uutta tietoa tuottava. Opiskelija itse hankkii pääsääntöisesti aiheen, mutta toteutamme opinnäytetöitä myös yritysten toimeksiannosta sekä kehittämishankkeisiimme liittyen.