Halu auttaa toi opiskelemaan jalkaterapiaa

4.10.2021 - 09:00

Jalkaterapian opiskelijat Minna ja KristaMyllypuron kampuksella tepastelevat ensimmäisen vuoden jalkaterapeuttiopiskelijat Minna, 38 ja Krista, 25.

Mikä innosti opiskelemaan jalkaterapeutiksi?

Minna: Ihmisen anatomia on kiinnostavaa, ja olen huomannut tarkastelevani kävelytyylejä jo vuosien ajan. Tein pitkään töitä sisustusalalla ja järjestin tavaroita. Sittemmin toimiessani ohjaajana minua alkoi kiinnostaa ihminen kokonaisuutena. Lisäksi viime vuosien käynnit hierojalla ja osteopaatilla ovat saaneet minut perehtymään syvemmin ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Osallistuin Hae korkeakouluun! -digimessuille keväällä 2021 ja jalkaterapeutin koulutus valikoitui yhteishaussa mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi. Yllätyin itsekin, että haen terveydenhoitoalalle. Tai no, osallistuinhan joskus sosiaali- ja terveysalalle ohjaavaan koulutukseen, joten ympyrä kai sulkeutuu jollain tavoin.

Krista: Päädyin hakemaan alalle, koska halusin erikoistua terveydenhoitoalalla uuteen osa-alueeseen hammashoitajan ammattitutkinnon ja usean työvuoden jälkeen. Ja onhan se ihan hauskaakin ajatella, että suu ja jalat samassa paketissa. Kirjaimellisesti siis päästä päähän.

Olen aina ollut kiinnostunut hoitotyöstä. Haluan olla ihmistä lähellä ja antaa parasta mahdollista hoitoa. Tämä tarve ja halu auttaa kanavoitui jalkaterapian suuntaan. Alan valintaan vaikutti paljon kiinnostukseni iho- ja kynsisairauksia sekä diabeteksen alaraajamuutoksia kohtaan.

Mikä opinnoissa on ollut parasta tähän mennessä?

Opiskelut alkoivat lähiopetuksena syksyllä 2021. Myllypuron kampuksen tilat ovat täysin uudet ja sopivat loistavasti työskentelyyn. Opettajamme ovat aivan ihania! Lisäksi opiskelijaravintolan ruoka on edullista ja ylimmän kerroksen kahvilan isolta terassilta avautuvat näkymät kattojen ylle.

Ryhmätyöt ovat olleet opintojaksojen parasta antia. Myös käytännön tunnit ovat olleet huippuhauskoja osaavien opettajien ja oman ryhmän ansiosta! Oppiminen on kivaa ja interaktiivista. On myös ihanaa huomata, miten oma osaaminen on kasvanut jo huimasti reilun puolen vuoden aikana.

Mikä on ollut haastavaa?

Syksy oli meille melko rankka teoriapainotteisuuden ja täysin uusien asioiden takia. Tahti oli myös tiivis. Olemme kumpikin olleet pitkään työelämässä ja opiskeluun tottuminen otti aikaa. Aikataulutuksella ja keskittymällä yhteen aiheeseen kerrallaan pääsi jo pitkälle. Lisäksi oma into opiskella antaa boostia jaksamiseen.

Minna: Vaikeinta on ollut opetella opiskelemaan pitkän tauon jälkeen. Omien pelkojen kohtaaminen on tullut tutuksi opintojen aikana, esimerkkinä esiintymispelko. Sitäkin on onneksi saanut treenata kursseilla.

Krista: Minulle vaikeinta on ollut anatomisten rakenteiden latinankielisten nimien opettelu. Opin parhaiten tekemällä omilla käsilläni ja soveltamalla kaikkea jo aikaisemmin oppimaani uuteen tietoon. Nyt puhaltavat uudet jalkatuulet! 😀

Mikä on tullut yllätyksenä?

Jalkaterapian ala on todella laaja! Tiesimme jalkaterapiasta vain vähän ennen viime kevään yhteishakua. Olemme päässeet tutustumaan ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, jalkaterveyteen ja jopa viestinnän taitoihin. Opintojaksojen sisällöt tukevat hyvin toisiaan ja opettajien kiinnostus jaksamistamme kohtaan on ollut positiivinen yllätys. Odotamme innolla, mihin askeleemme johtavat!

Tulevaisuus ja odotukset työelämään?

Mielestämme alaa olisi hyvä tuoda näkyville, jotta ihmiset osaisivat hakeutua jalkaterapeutin vastaanotolle alaraajaongelmien ja niiden ennaltaehkäisyn vuoksi.

Tuleva osaamisemme koostuu muun muassa tuki- ja liikuntaelimistön tutkimisesta, kävelyn biomekaniikasta ja pohjallisten valmistuksen saloista. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen nuori tutkinto, joten ihmiset eivät ole välttämättä tietoisia jalkaterapeutin työstä.

Minna: Tulevaisuus näyttää valoisalta potentiaalisen asiakasmäärän vuoksi. Haluaisin olla mukana terveyden edistämisen puolella ja ongelmien ennaltaehkäisyssä. Missä muodossa ammatillinen osaaminen tulee näkymään, hakee vielä suuntaa. Liittyykö se sitten työterveyshuoltoon, tiedottamiseen, konsultointiin, pohjallisiin tai muuhun, selviää tulevaisuudessa. Alan innovatiivinen kehittäminen on mahdollista monella tavalla. Odotukseni ovat korkealla!

Krista: Olen nyt jo aika varma, että haluaisin tulevaisuudessa suuntautua iho- ja kynsimuutosten sekä haavanhoidon pariin. Ala on kuitenkin jatkuvasti kehittymässä, ja työmahdollisuuksia tulee koko ajan lisää. Aika näyttää, mihin tämä ammatti vie! Selvää on kuitenkin, että kaikki jalat ovat kauniita ja sen haluaisin työssäni tuoda esille.

Lisätietoja

Jalkaterapeutti AMK -tutkinnon opiskeleminen

Jalkaterapiapalvelut opiskelijatyönä Myllypuron kampuksella