Perustiedot

Tutkintonimike
Sosionomi (AMK)
Kesto / Ajankohta
3,5 vuotta
Laajuus
210 opintopistettä
Opetuspaikka
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika: 4. – 14.9.2023
Hinta
Maksuton

Sosionomi (AMK), sosiaaliohjaus

Sosionomin tutkinto antaa valmiudet eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten ohjaus- ja kasvatustyöhön sosiaalialalla. Sosiaalialan asiantuntijat vahvistavat yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia, voimavaroja ja toimintakykyä sekä ehkäisevät syrjäytymistä.

Sosionomin työtehtävät

Sosionomi työskentelee hyvinvoinnin edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Työtä tehdään yhdessä yksilöiden ja yhteisöjen kanssa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Sosionomilla on taito soveltaa osaamistaan ammatissaan ja kehittää ammattialaansa.

Sosionomin työkenttänä on:

  • Varhaiskasvatus
  • Lastensuojelu
  • Perhetyö
  • Nuorisotyön ohjaus- ja kasvatustehtävät
  • Vanhustyö
  • Vammaistyö
  • Päihdetyö
  • Mielenterveystyö

Sosionomilla on mahdollisuus toimia myös itsenäisenä ammatinharjoittajana ja palvelujen tuottajana.

Sosionomin koulutus

Sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa opetus ja oppiminen toteutetaan työelämäläheisesti pääkaupunkiseudulla toimivien organisaatioiden, järjestöjen, toimijoiden ja yritysten kanssa. Opetuksessa hyödynnetään monia oppimisen tapoja, esimerkiksi tutkivaa oppimista, projektioppimista sekä dialogista ja yhteistoiminnallista oppimista. Opintojen alussa opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Yhteisten opintojen lisäksi opiskelija valitsee valinnaisia ammatillisia opintoja liittyen sosiaaliohjaukseen, sosiokulttuuriseen innostamiseen, perhetyöhön tai varhaiskasvatukseen. Valinnaiset ammatilliset opinnot vahvistavat ja suuntaavat opiskelijan ammatillisuutta.

Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma perustuu seuraaviin sosionomin osaamisalueisiin (Sosiaalialan AMK -verkosto 2016):

1. Sosiaalialan eettinen osaaminen
2. Asiakastyön osaaminen
3. Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
4. Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen
5. Tutkimuksellinen kehittämis- ja innovaatio-osaaminen
6. Työyhteisö-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen

Tutustu opetussuunnitelmaan.

Päivätoteutus sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa

Päivätoteutus on opiskelijalle päätoimista opiskelua ja yhteisoppimista ryhmässä. AMK-tutkinnon suorittaminen päivätoteutuksessa

  • on sopiva opiskelutapa heille, joilla ei ole tutkinnon alalta työkokemusta tai ammatillista osaamista
  • edellyttää usein myös läsnäoloa opiskelijaryhmässä
  • sisältää yhdessä oppimisen ja ryhmätyöskentelyn lisäksi myös itsenäistä työskentelyä
  • opiskelussa hyödynnetään digitaalisia oppimisympäristöjä
  • antaa mahdollisuuden valinnaiseen opintopolkuun, jossa voi hyödyntää monialaista tarjontaa

Projektioppiminen

Opiskelija suorittaa opintojensa aikana 10 opintopisteen laajuiset innovaatioprojektiopinnot, joita toteutetaan työelämälähtöisesti ja monialaisesti. Opinnot ovat mahdollisuus kehittää omaa luovaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan.

Työelämäharjoittelu

Opintoihin sisältyy yhteensä noin 30 viikkoa ohjattua harjoittelua. Ajankohta ja toteutustapa vaihtelevat, harjoittelun kesto vaihtelee muutamista viikoista kuukausiin.

Lisätietoja työelämäharjoitteluista

Kansainvälisyys

Yhteistyö ulkomaisten korkeakoulujen ja organisaatioiden kanssa mahdollistaa opiskelijoille opiskelu- tai työharjoittelupaikan ulkomailla. Opintojen aikana on mahdollista lähteä 3-6 kuukauden opiskelijavaihtoon, suorittaa työharjoittelu ulkomailla tai osallistua intensiivikursseille.

Kansainvälistä kokemusta voi hankkia myös lähtemättä omalta kampukseltaan, esimerkiksi suorittamalla opintoja englanninkielisessä tutkinnossa, osallistumalla kansainvälisten vierailijoiden luennoille tai osallistumalla kv-tutortoimintaan.

Kansainväliset verkostot:

  • FIRST

Lue lisää FIRST+ -ohjelmasta

Sosiaali- ja terveysalan kansainväliset yhteistyökorkeakoulut

Sosiaalialan työelämäyhteistyö

Opinnäytetyöt

Opinnäytetyöt ovat työelämälähtöisiä hankkeita ja liittyvät ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Opinnäytetyö voi olla teoreettinen tai empiirinen tutkimus-, kehittämis- tai suunnittelutehtävä. Se voi sisältää myös taiteellisen osan.

Jos haluatte kehittää työyhteisöänne ja toimintatapojanne, ottakaa meihin yhteyttä!

Yhteyshenkilö:
Lehtori Niina Pietilä
etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi

Innovaatio-opinnot

Innovaatioprojektiopinnoissa painotetaan työelämälähtöisiä aiheita, innovatiivista toimintaa ja monialaista yhteistyötä. Opintojen laajuus on 10 op.

Opinnoissa luodaan yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, jossa opiskelijat, opettajat, työelämän toimijat ja asiakkaat yhdessä osallistuvat kehittämisprosessiin ja päätöksentekoon.

Opinnoissa kehitetään käytännöllisiä ja luovia ratkaisuja, toimintatapoja ja palveluja, joilla vastataan metropolialueen toimijoiden monimuotoisiin tarpeisiin. Tutustu innovaatioprojekteihimme

Työelämäharjoittelut

Sosionomiopintoihin sisältyy yhteensä 45 op (n. 30 viikkoa) ohjattua tavoitteellista harjoittelua, joka jakaantuu neljään eri mittaiseen harjoittelujaksoon. Harjoittelut liittyvät teoriaopintoihin ja niihin sisältyy erilaisia oppimistehtäviä. Opiskelijat voivat tehdä harjoittelunsa monipuolisissa sosiaalialan töissä eri asiakasryhmien kanssa kunnissa, yrityksissä tai kolmannella sektorilla. Ohjattuja harjoittelujaksoja voi suorittaa myös ulkomailla.

Haluaisitko kehittää työyhteisöäsi? Haluaisitko kuulla sosiaalialan uusimmista tuulista? Ota opiskelija työharjoitteluun omaan organisaatioosi!

Kysy lisää harjoitteluja järjestäviltä opettajiltamme!

Yhteyshenkilöt:

1. harjoittelu
Soile Bergström, lehtori

2. harjoittelu
Päivi Eskelinen-Roos, lehtori

3. harjoittelu
Taina Konttinen, lehtori

etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi