Tutkintonimike: Vestonomi (AMK)

Kesto: 4 vuotta

Laajuus: 240 opintopistettä

Aloituspaikat: 22

Seuraava haku:Kevään yhteishaku 18.3.–1.4.2020

Siirtohaut: 1. - 15.5.
1. - 15.11.

Vaatetusalan ammattikorkeakoulutuksessa hankittu asiantuntijuus perustuu työelämässä tarvittavaan vaatetusalan prosessien kokonaishallintaan, joka omaksutaan monipuolisen työelämäyhteistyön ja oppimistehtävien kautta.

Vestonomikoulutuksen osaamistavoitteet

Opinnot sisältävät vaatetusalan vastuullisen liiketoiminnan keskeiset periaatteet globaalissa toimintaympäristössä sekä  vaatteiden suunnitteluun, valmistuttamiseen ja maahantuontiin liittyvät prosessit.

Vestonomilla on valmiudet ennakoida tulevia trendejä. Hänellä on syvällinen vaatetusalan materiaalien ja viimeistysten tuntemus. Vestonomi osaa teollisessa tuotannossa toteutettavien vaatteiden visuaalisen ja teknisen suunnittelun, laadunhallinnan sekä tuotteiden ohjeistuksen, mitoituksen, ja sarjonnan.

Tiimityöosaajana vestonomi kykenee ilmaisemaan itseään niin visuaalisesti kuin verbaalisestikin kansainvälisen työyhteisön kulttuurilliset erot huomioiden. Hän ymmärtää myös alaan liittyvän eettisen ja ekologisen vastuun, sekä digitalisaation ja palvelukonseptin merkityksen työssä.

Vestonomin toimintaympäristöt

Vestonomin toimintaympäristöjä ovat pääosin vaatekaupan kansainväliset hankintatiimit, vaateteollisuus, imago-, työ ja laitosvaateyritykset sekä vaatetusalan maahantuontiyritykset.

Vaatetusalalla vestonomin tehtävänimike voi olla esimerkiksi mallimestari, kaavakoordinaattori, vaatetussuunnittelija, valikoimakoordinaattori, ostaja, maahantuoja, tuotesihteeri tai markkinointiassistentti. Usein ura aloitetaan assistentin tehtävissä jollakin edellä mainitulla tehtäväalueella.

Opiskelijoiden kokemuksia

Elina Lappalainen

Elina Lappalainen.

Valmistuin aiemmin pukuompelijaksi. Vestonomikoulutus kuulosti sopivalta, siinä ei tarvitse tuoda itseä niin paljon esille kuin suunnittelijana. Halusin kokonaisvaltaisen käsityksen vaatetusalasta.

Hain ja pääsin vestonomikoulutukseen 25-vuotiaana. Nautin opiskeluajasta täysin rinnoin. Koulu oli vähän kuin lomaa pitkän työelämäkokemuksen jälkeen. Motivaatio opiskelulle on erilainen, kun tietää mitä työnteko on.

Opiskelun sivussa olin hostina tapahtumassa, jossa satuin saamaan MAKIAn parkan päälleni. Paikalla oli myös yrityksen edustaja, joten pääsin tiedustelemaan harjoittelumahdollisuuksista. Vuoden kuluttua ilmoitettiin, että MAKIAlla saattaisi olla harjoittelupaikka. Laitoin hakemuksen vetämään ja sain paikan. Tein koko harjoittelun siellä ja pääsin kiinni koko malliston kaareen saman tien. Ohjaajat antoivat tehdä vapaasti kaikkia töitä, joten opin harjoittelun aikana tosi paljon.

Tein MAKIAlle myös opinnäytetyöni. Pääsuunnittelija Jesse Hyväri tarjosi työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Olen ollut Makialla vuodesta 2013 eli suoraan valmistumiseni jälkeen.

Jos vain mittaisin tuotteita päivästä toiseen, varmaankin kyllästyisin. Pääsen tosi monipuolisesti tekemään ja osallistumaan esimerkiksi markkinointiasioihin, järjestämään kuvauksia sekä tekemään alustavia layoutteja. Välillä pääsen tapaamaan ulkomaalaisia agenttejamme, se antaa aina uutta perspektiiviä tekemiseen.

Lue Elinan koko tarina Kuukauden Alumni -sivuilta

Henna ja Jennifer kertovat opinnoistaan Muodin Metropolia -blogissa

Yhteystiedot

Yhteishakua koskevat kysymykset

hakijapalvelut@metropolia.fi

Irmeli Osara
tutkintovastaava
p. 040 169 0728
Lähetä Irmelille sähköpostia

Seija Mikkola
koulutussuunnittelija
p. 050 342 4059 
Lähetä Seijalle sähköpostia

 

 

Vaatetusalan opintoja avoimessa AMK:ssa

Kokeile, kiinnostu ja kehity! Opiskele tutkinnon osia huhti-toukokuussa 2019:

  • Naisten vaatteiden muotoilun perusteet

Lue lisää kulttuurialan kursseista, aikatauluista ja ilmoittautumisesta.

Ennakkotehtävät

Huomaathan, että yhteishakulomakkeen täyttämisen lisäksi teet ennakkotehtävät. Palauta tehtävät hakuaikana. Katso tehtävät

Vaatetusalan tutkinto-ohjelma toimii Arabian kampuksella Helsingissä Hämeentie 135 D:ssä yhdessä muiden kulttuurialan tutkintojen kanssa.

Valintakokeet järjestetään ja opiskelu alkaa syksyllä 2019 Arabian kampuksella.

Kiertovillasta kasvuun-hankejulkaisu 2017

Kiertovillasta kasvuun (pdf)

Villan kierrätyksen ja kierrätysvillatuotteiden
toimitusketju ja liiketoimintamahdollisuudet

Vaatetusalalla yhdistyvät hyvä elämä, arvomaailmat ja liiketalous

Tutustu Vestonomi (ylempi AMK) -opinnäytetöiden artikkelikokoelmaan (pdf) vuodelta 2016.

Kansainvälisyys opintojen aikana