Vaikuttavuuskatsaus 1/2025

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvissä vaikuttavuuskatsauksissa tuodaan näkyväksi Metropolian toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja ratkaisuja suuriin haasteisiin sekä esitellään talouden keskeisimmät tunnusluvut.

Vuoden 2025 alusta alkaen Metropolia siirtyi uuteen strategiakauteen. Seuraavat neljä vuotta edistämme määrätietoisesti viittä strategiateemaamme:

  • Jatkuvan oppimisen uudistaja
  • Ilmiölähtöinen ratkaisija
  • Kestävän kehityksen ja kasvun rakentaja
  • Digitalisaation edelläkävijä
  • Avoin ja yhteisöllinen Metropolia.

Strategiaprosessin aikana kutsuimme koko korkeakouluyhteisön mukaan muotoilemaan strategiaamme. Lopputuloksena syntyi hyvin Metropolian näköinen strategia. Emme aloittaneet uutta strategiakautta näyttävin juhlamenoin, vaan keskittymällä olennaiseen: käärimällä hihat ja ryhtymällä strategian toimeenpanoon.

Vaikuttavuuskatsausten tarkoituksena on tehdä avoimesti näkyväksi Metropolian ratkaisuja suuriin haasteisiin ja toiminnan vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan. Tätä kaikkea tavoittelemme strategiallamme. Vaikuttavuus tosin muodostuu usein vasta pitkän ajan kuluessa. Pienillä askelilla on kuitenkin kokoaan isompi merkitys, jos suunta vain on selkeä.

Vuosi onkin alkanut ahkeran työn merkeissä. Olemme kehittäneet yhteistyökumppaneidemme kanssa kansallisen mallin, joka mahdollistaa jatkuville oppijoille joustavan ja mielekkään tavan kouluttautua pienten opintokokonaisuuksien avulla. Työelämä on murroksessa, joten jatkuvaa itsensä kehittämistä ja uuden oppimista tarvitaan yhä enemmän. Julkaisimme uuden verkkomedian Metropolian vaikuttavien ratkaisujen jakamiseen laajalle yleisölle. Lisäksi olemme kehittäneet omaa toimintaamme panostamalla moninaisuuden ja muutosjohtamisen vahvistamiseen. Vaikka maailma ympärillämme on myllerryksessä, näemme yhteisömme moninaisuuden rikkautena ja haluamme panostaa siihen.

Lue lisää näistä ja muista vuoden 2025 alun kohokohdista sekä talouden tuoreimmista tunnusluvuista tästä vaikuttavuuskatsauksesta. Antoisia lukuhetkiä!

Kuvassa Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola
Riitta Konkola, Metropolian toimitusjohtaja-rehtori

Malli joustavien ja mielekkäiden pienten opintokokonaisuuksien rakentamiseen

Edistää strategiateemaa: Jatkuvan oppimisen uudistaja

Metropolia oli mukana yhdessä 5AMK-verkoston kanssa (XAMK, Metropolia, Laurea, Haaga-Helia ja HAMK) vuoden 2024 aikana toteutetussa Digivision ja opin.fi-alustan kehittämispilotissa. Opin.fi-palvelu on osa kansallista Digivisio-hanketta ja sinne kootaan kaikkien suomalaisten korkeakoulujen avoin opintotarjonta. Teknisen kehittämisen lisäksi pilotissa muotoiltiin malli, jonka avulla korkeakoulut voivat rakentaa erilaisille oppijoille sopivia modulaarisia koulutuskokonaisuuksia yhden tai useamman eri korkeakoulun tarjonnasta. Malli kehitettiin aitoon tarpeeseen, sillä tällä hetkellä korkeakoulujen avoin tarjonta näyttäytyy oppijoille hajanaisena tai se ei anna riittävästi vapautta rakentaa oman näköistä oppimisen polkua. Työelämän, yhteiskuntien ja myös yksilöiden tarpeet muuttuvat kovaa vauhtia. Siksi perinteisen tutkintokoulutuksen rinnalle on kehitettävä joustavia ja mielekkäitä tapoja osaamisen syventämiseen tai päivittämiseen. Opin.fi-palvelu avautui huhtikuussa 2025.

Metropolian vaikuttavat ratkaisut uudessa verkkomediassa

Edistää strategiateemaa: Ilmiölähtöinen ratkaisija

Metropolian uusi verkkomedia Metrospektiivi julkaistiin alkuvuodesta. Metrospektiivin kehittämiseen kutsuttiin viime vuoden aikana koko työyhteisö. Uusi julkaisualusta syntyi tarpeesta jakaa eri muodossa olevia julkaisuja yhtenäisesti ja saavutettavasti. Näin Metropolian osaamisesta kertovat julkaisut ovat mahdollisimman laajan yleisön hyödynnettävissä. Metrospektiivi tarjoaa niin ammattilaisille kuin suurelle yleisöllekin Metropolian henkilöstön ja opiskelijoiden tuoreita ratkaisuja ja näkemyksiä. Julkaisut ovat artikkeleita, podcasteja ja videoita. Vuoden alussa Metrospektiivissä on julkaistu muun muassa podcast luovuuden ja tekoälyn suhteesta ja artikkeli työnmuotoilusta ikääntyvien työntekijöiden tukena.

Eurooppalaista yhteistyötä ja vaikuttamista

Edistää strategiateemoja: Ilmiölähtöinen ratkaisija ja Kestävän kehityksen ja kasvun rakentaja

Eurooppalaisen yhteistyön ja Euroopan unionin rahoituksen vahvistaminen ovat Metropolian keskeisiä tavoitteita. Helmikuussa julkaistiin kannanotto, joka kokoaa yhteen Metropolian ehdotuksia EU:n tulevan rahoituskehyksen painotuksiin. Metropolian roolia ja vaikutusmahdollisuuksia EU-yhteistyössä vahvistaa myös innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuoren nimitys Built4People Partnership -kumppanuusverkoston hallituksen jäseneksi. Built4People on Horisontti Eurooppa -ohjelmaan kuuluva verkosto, joka kokoaa keskeiset sidosryhmät edistämään ihmiskeskeistä innovointia rakennetussa ympäristössä.

Eurooppalaista yhteistyötä edistetään vahvasti Metropolian koordinoimassa U!REKA -eurooppalaisessa yliopistoallianssissa. U!REKA-allianssin yhtenä tehtävänä on tukea eurooppalaisia kaupunkeja saavuttamaan ilmastoneutraaliustavoitteitaan. Alkuvuodesta U!REKA-allianssin kumppanikorkeakoulut ovat valmistelleet uutta kestävän kehityksen opintojaksoa “Urban Sustainability in European context”. Opintojakso mahdollistaa jokaiselle Metropolian ja U!REKA-allianssin opiskelijalle yhtäläisen osaamisperustan kestävän kehityksen ja kaupunkien ilmastoneutraalisuuden periaatteista ja käytännöistä eri puolilla Eurooppaa. Opintojakso antaa myös valmiuksia eurooppalaisen yhteistyön rakentamiseen. Opintojakson toteutus alkaa Metropoliassa syksyllä 2025.

EduExcellencen tarina päättyy: Metropolia panostaa jatkossa omaan koulutusvientiin

Edistää strategiateemaa: Kestävän kehityksen ja kasvun rakentaja

3AMK-liittouman eli Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteisen koulutusvientiyhtiö EduExcellence Oy:n toiminta päättyy. Päätös EduExcellence Oy:n asettamista selvitystilaan yhtiön purkamiseksi johtuu Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian oman koulutusvientitoiminnan kehittymisestä sekä painotuksen siirtymisestä tilauskoulutuksesta täydennyskoulutukseen ja lukuvuosimaksullisiin tutkinto-opiskelijoihin. Viime vuosina Metropolia on muun muassa lisännyt merkittävästi englanninkielistä koulutustarjontaa sekä luonut uusia, kaksikielisiä tutkintoja. Kansainvälisten opiskelijoiden määrän kasvaessa, Metropolia panostaa vahvasti myös opiskelijoiden työllistymiseen ja integroitumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. EduExcellencen toiminnan päättymisestä huolimatta Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia tekevät jatkossakin yhteistyötä yhteisten koulutusvientihankkeiden edistämiseksi.

Moninaisuus ja muutosjohtaminen tärkeitä kehittämiskohteita

Edistää strategiateemaa: Avoin ja yhteisöllinen Metropolia

Korkeakouluyhteisön moninaisuus on yksi Metropolian rikkauksista. Esimerkiksi Metropolian opiskelijoista neljännes puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea. Moninaisuuteen panostaminen lisää tutkitusti muun muassa asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyyttä, luovuutta ja innovaatiokykyä. Moninaisuuden vahvistamiseen panostetaan Metropoliassa erityisesti tänä vuonna. Koko korkeakouluyhteisölle suunnatun moninaisuuden verkkovalmennuksen valmistelu on aloitettu. Tavoitteena on, että valmennus valmistuu vuoden 2025 aikana ja että sitä hyödynnetään laajasti opiskelijoiden ja henkilöstön keskuudessa. Vuoden alussa moninaisuuden johtamista selkiytettiin ja sille luotiin kokonaan uusi rakenne, toimintatapa ja ohjausryhmä seuraaville neljälle vuodelle.

Moninaisuus ja vastuullisuus ovat ensimmäistä kertaa vahvasti esillä myös vuosittaisessa henkilöstötutkimuksessa. Tutkimuksen kysymyksiin lisättiin moninaisuuteen liittyviä kysymyksiä sekä kokonaan uusi vastuullisuutta koskeva osio. Jatkossa kyselyn avulla seurataan myös niin sanottua vastuullisuusindeksiä eli henkilöstön näkemystä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden jalkautumisesta kaikkeen yhtiön toimintaan.

Henkilöstötutkimuksen tuloksia hyödynnetään monin tavoin toiminnan kehittämisessä. Muutosjohtaminen valikoitui koko organisaation kehitystoimenpiteeksi vuoden 2024 henkilöstötutkimuksesta. Vuoden 2025 ensimmäisen kvartaalin aikana suunniteltiin ja käynnistettiin muutosjohtamisen valmennusohjelma. Valmennusohjelmassa kaikki Metropolian toimintojen ja yksiköiden johtotiimit valitsevat muutosjohtamisen kehityskohteen ja toteuttavat sen valmennusohjelman aikana. Tavoitteena on kehittää yhteisön resilienssiä ja kykyä toteuttaa muutoksia onnistuneesti.

Tekoälypohjaista kehitystyötä ja tekoälyn vaikutuksien tunnistamista

Edistää strategiateemaa: Digitalisaation edelläkävijä

Tekoälyn laajamittaiseen käyttöönottoon panostetaan monin tavoin vuoden 2025 aikana. Kaikkia Metropolian yksiköitä kannustetaan tekoälyn monipuoliseen soveltamiseen. Lisäksi laaditaan tiekartta, jonka ohjaamana kehitetään tekoälypohjaisia sovelluksia koko korkeakouluyhteisön hyödynnettäväksi, sekä tunnistetaan generatiivisen tekoälyn tuomia haasteita ja mahdollisuuksia toimintaympäristössä. Tuorein Metropolian oman sovelluskehityksen tulos on tekoälypohjainen kursseja suositteleva OpintoHain-työkalu. Työkalu on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelemaan Metropoliassa. Hakukoneesta voi etsiä asiasanojen avulla kursseja Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnasta.

Tulos ja liikevaihto

Metropolian liikevaihto oli ensimmäisellä kvartaalilla 32,1 miljoonaa euroa kasvaen edellisvuodesta 2,1 prosenttia (Q1/2024; 41,5 M€). Ensimmäisen kvartaalin tulos oli 1,9 miljoonaa euroa voitollinen ollen hieman parempi kuin edellisvuoden vastaavalla kaudella (Q1/2024; 1,4 M€). Merkittävimmät syyt liikevaihdon kasvuun edellisvuoteen verrattuna olivat liiketoiminnan kasvu ja lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden määrän nousu. Tilikauden kumulatiivinen 3 kuukauden oikaistu tulos on 2,3 miljoonaa euroa. Oikaistu tulos huomioi OKM:n vuonna 2021 liikaa maksaman vuodelle 2025 kuuluvan tulorahoituksen. Lisäksi oikaistu tulos huomioi vuodelle 2024 maksetusta Digivision jatkorahoituksesta, jota vastaan kulut syntyvät vuonna 2025.

Toimintakulut (sis. poistot) olivat ensimmäisellä kvartaalilla yhteensä 30,6 miljoonaa euroa ollen 0,7 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavalla kaudella. Henkilöstökulut olivat ensimmäisellä kvartaalilla 21,8 miljoonaa euroa kasvaen 7,7 prosenttia edellisvuodesta. Henkilöstökulut olivat 66,5 prosenttia liikevaihdosta (Q1/2024; 63,1 %).

Metropolian tulos Q1/2025
TuloslaskelmaQ1 2025Q1 2024ero (k€) 
Liikevaihto 32 12931 459671
Henkilöstökulut -21 371-19 844-1 528
Toimitilakulut -3 920-4 049129
IT-kulut -1 011- 106554
Materiaalit ja palvelut -587-66375
Toiminnan muut kulut -2 141-3 079938
KÄYTTÖKATE 3 0992 760339
Poistot -1 563-1 696133
LIIKEVOITTO (-TAPPIO) 1 5361 064472
Rahoitustuotot ja -kulut 579468111
Tilinpäätössiirrot ja verot -146-90-56
TILIKAUDEN VOITTO (TAPPIO) 1 9691 443527
TILIKAUDEN OIKAISTU TULOS 2 3261 1401 187
Investoinnit 521380141
Henkilöstö 1 1421 05389
josta määräaikaiset 19917920

Oppimistoiminnan, TKI-toiminnan ja liiketoiminnan liikevaihdot

Oppimistoiminnan liikevaihto oli 23,6 miljoonaa euroa kasvaen 4,7 % vertailukaudesta (Q1/2023; 22,6 M€). Ulkopuolisen tulorahoituksen osuus liikevaihdosta oli 3,3 miljoonaa euroa kasvaen 41,8 % vertailukaudesta (Q1/2024; 2,3 M€). Kasvua on tuonut mm. lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden määrän kasvu.

TKI-toiminnan liikevaihto oli 2,9 miljoonaa euroa kasvaen 1,0 % vertailukaudesta (Q1/2024; 2,9 M€). Ulkopuolisen tulorahoituksen osuus liikevaihdosta oli 1,4 miljoonaa euroa, laskien 8,9 % edellisvuodesta (Q1/2024 1,6 M€).

Liiketoiminnan liikevaihto oli 2,7 miljoonaa euroa kasvaen 45,9 % edellisvuodesta (Q1/2023; 1,9 M€). Liiketoiminnan ulkomaankaupan arvo oli 1,4 miljoonaa euroa (Q1/2024; 0,9 M€) sisältäen osakkuusyhtiö EduExcellence Oy:n kautta tulevan osuuden.

Liikevaihto k€ Tot. 1-3/2025 Tot. 1-3/2024 Ero k€
Metropolia yhteensä 32 12931 459671
Oppimistoiminta 23 63122 5721 059
- OKM-perusrahoitus 20 33420 24688
- OKM strategiarahoitus 000
- Ulkopuolinen rahoitus 3 2972 326971
- Tutkintotoiminta 19 49018 902587
- Maksullinen oppimistoiminta 4 1413 670471
TKI-toiminta 2 9212 89328
- OKM-perusrahoitus 1 4781 309169
- OKM strategiarahoitus 000
- Ulkopuolinen rahoitus 1 4431 584-141
- Julkinen kilpailtu TKI 1 3371 460-123
- Kaupallinen TKI 106124-18
Liiketoiminta 2 7121 859853
- Kotimaa 1 317994322
- Ulkomaat 1 395865530
- Maksullinen liiketoiminta (sis. Lukuvuosimaksulliset ja kaupallinen TKI) 4 6183 0201 598
Tukipalvelut ja strategiaraha 2 5512 649-98
Konsortiot ja Digivisio 3141 485-1 171

* Kaupallinen TKI on 1.1.2024 alkaen osa maksullista liiketoimintaa

Tase

31.3.202531.3.2024ero k€
V A S T A A V A A 
PYSYVÄT VASTAAVAT      
Aineettomat hyödykkeet 9 55610 110-554
Aineelliset hyödykkeet 7 5157 821-306
Sijoitukset 62 49556 2726 223
Pysyvät vastaavat 79 56674 2035 363
VAIHTUVAT VASTAAVAT       
Pitkäaikaiset saamiset 6 8544 1332 721
Lyhytaikaiset saamiset 5 6984 784915
Rahoitusarvopaperit 3 1675 224-2 057
Rahat ja pankkisaamiset 1 9353 457-1 521
Vaihtuvat vastaavat 17 65517 59758
V A S T A A V A A 97 22191 8005 421
V A S T A T T A V A A       
OMA PÄÄOMA       
Osakepääoma 4 5004 5000
Svop rahasto 6 4806 4800
Lahjoitukset 418701-283
Muut rahastot 1071070
Ed. tilikausien voitto (tappio) 56 87647 4179 459
Tilikauden voitto (tappio) 1 9691 443526
OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ 70 35060 6489 702
Pakolliset varaukset 470739-269
VIERAS PÄÄOMA       
Pitkäaikaiset velat 000
Lyhytaikaiset velat 26 40130 414-4 012
VIERAS PÄÄOMA YHTEENSÄ 26 40130 414-4 012
V A S T A T T A V A A 97 22191 8005 421

Strategia 2030

Tavoittelemme uudella strategiallamme entistä vahvempaa vaikuttavuutta yhteiskunnan parhaaksi, ihminen edellä.