Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe

Sivua päivitetty 18.4.2023

Tätä sivua päivitetään tarvittaessa myöhemmin, jolloin tarkentavia ohjeita Metropoliassa järjestettävästä soveltuvuuskokeesta julkaistaan lisää.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen kevään korkeakoulujen 2. yhteishaun soveltuvuuskoe järjestetään 3.5.2023. Jokaisen hakijan tulee suorittaa soveltuvuuskoe.

Huomioi, että valintakokeet ovat kaksiosaiset. Sinun tulee osallistua sekä rakennusarkkitehdin soveltuvuuskokeeseen että AMK-valintakokeeseen.

(Huomaa, että AMK-valintakokeen rinnalla on myös todistusvalinta!)

Katso: www.opintopolku.fi tai www.ammattikorkeakouluun.fi

Soveltuvuuskoe

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään etänä verkko-oppimisympäristö ExamMoodlessa 3.5.2023 kello 9.00 - 16.30 (Huom. Suomen kesäaika).

Soveltuvuuskoe on yhteinen kaikkien rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Hakija osallistuu soveltuvuuskokeeseen korkeimman rakennusarkkitehtihakutoiveensa ammattikorkeakoulun Moodle alustalla.

Seuraa sähköpostiasi säännöllisesti. Kaikki henkilökohtaiset yhteydenotot tehdään sähköpostitse hakijan yhteishakulomakkeella ilmoittamaan osoitteeseen.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta on saatava vähintään 60 pistettä (maksimipistemäärä 120 pistettä) voidakseen tulla valituksi.

Soveltuvuuskokeeseen osallistuminen

Jos Metropolian rakennusarkkitehtuuri on sinulla korkein rakennusarkkitehtuurihakutoiveesi, niin Metropolian hakijapalvelut lähettävät sinulle kutsun soveltuvuuskokeeseen 19.4.2023.

Saat myös sähköpostitse ohjeet ExamMoodleen kirjautumisesta sekä henkilökohtaisen pääsylinkin soveltuvuuskokeeseen.

Sinun kannattaa testata ExamMoodleen kirjautumista ja tehtävien palauttamista ennen soveltuvuuskoetta.

Tehtävät julkaistaan ExamMoodlessa soveltuvuuskoepäivänä 3.5.2022. Koe kestää klo 9.00-16.30. Aamupäivän koetehtävä tehdään klo 9.00-12.00 ja iltapäivän koetehtävä klo 13.30-16.30. Koetehtävät tehdään ja palautetaan kokeen aikana. (Kellonajat ovat Suomen aikavyöhykkeen kellonaikoja.)

Soveltuvuuskokeessa tarvitset ainakin:

 • A3 valkoista piirustuspaperia.
 • Lyijykyniä (eri kovuuksia ja vahvuuksia), kumi ja teroitin, suora viivoitin, puuvärit (vähintään 12 väriä, sisältäen päävärit).
 • Tyhjiä pestyjä litran mehu- tai maitotölkkejä (kartonki). Vähintään 3 kpl.
 • Sakset ja veitsi tölkkien leikkaamista varten (esimerkiksi katkoteräveitsi)
 • Läpinäkyvä teippi ja/tai liima
 • Leikkuualusta
 • Verkkoon liitetyn tietokoneen / tabletin / älypuhelimen, jolla voit avata tehtäväsivut ja palauttaa tehtävän verkossa.
 • Digikameran / älypuhelimen kameran, jolla voit ottaa kuvan valmiista soveltuvuuskoetehtävästä
 • Tarvikelistaa mahdollisesti tarkennetaan vielä kutsujen yhteydessä!

Soveltuvuuskokeen tehtävien tekemistä varten hakijan pitää tutustua alan peruskäsitteisiin seuraavien kirjojen avulla (löytyvät internetistä):

Todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 29.5.2023. Muut valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 7.7.2023. Ennen näitä päivämääriä ei voida antaa mitään hakijoiden valintakoemenestystä koskevia tietoja.

Mikäli et osallistu soveltuvuuskokeeseen, siitä ei tarvitse ilmoittaa.

Jos et ole saanut kutsua sähköpostiisi 24.4.2023 mennessä:

 • Tarkista, että olet saanut Opintopolusta vahvistusviestin hakemuksesi saapumisesta.
 • Huomaa, että kaikki henkilökohtaiset viestit tulevat yhteishaussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.
 • Tarkista roskapostisi sekä muut sähköpostisi kansiot (esimerkiksi Tarjoukset) kutsusähköpostin varalta. Jos et löydä sitä roskapostista, niin voit hakea sitä myös hakutoiminnalla.
 • Jos et löydä näiden toimenpiteiden jälkeen henkilökohtaista kutsuasi, niin ota yhteyttä Metropolian Opiskelija- ja hakijapalveluihin: hakijapalvelut [at] metropolia.fi.

Rakennusarkkitehtuurin opiskelu Metropoliassa

Opinnot kestävät neljä vuotta. Käytännössä tutkintoa ei voi suorittaa nopeammassa tahdissa.

Opetus muodostuu sekä kurssimuotoisesta opetuksesta että projektiopetuksesta. Lähiopetus järjestetään arkipäivisin klo 8-21, mutta pääsääntöisesti opetus pyritään toteuttamaan klo 8-17. Opiskelu on täysipäiväistä ja vaatii opiskelijan läsnäolon. Opinnoissa saattaa olla myös englanninkielisiä kursseja.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen AMK-tutkinto päiväopiskeluna.