Metropolia syksyllä kohti normaalitoimintaa - tilannetiedot vahvistetaan elokuun alussa.

Katso miten koronavirustilanne vaikuttaa Metropolian toimintaan.

COVID-19-pandemiasta johtuvien Suomen hallituksen linjaamien toimenpiteiden noudattamiseksi Metropolian pääsykokeet järjestetään etäkokeina. 

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe

Päivitetty 20.5.2020

Metropoliassa pidettävä rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe tullaan tekemään etäjärjestelyillä. Ohjeet soveltuvuuskokeen tekemisestä on tällä sivulla sekä soveltuvuuskokeen tehtäväsivulla.

Rakennusarkkitehtikoulutukseen hakevan tulee osallistua sekä AMK-valintakokeeseen että rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeeseen. (Huomioi myös todistusvalinta! Katso: Opintopolku.fi tai www.ammattikorkeakouluun.fi)

Lopullinen opiskelijavalinta Metropolian rakennusarkkitehtuurin tutkinto-ohjelmaan tehdään seuraavilla valintatavoilla:

 1. Ylioppilastutkinto (198p) + soveltuvuuskoe (120p) = 318p
 2. Ammatillinen perustutkinto (150p) + soveltuvuuskoe (120p) = 270p
 3. AMK-valintakoe (80p) + soveltuvuuskoe (120p) = 200p

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä (maksimi 120 pistettä). Tämä pistemäärä on yhteispisteet kummastakin tehtävästä. Jos tätä 60 pistettä ei ole saavutettu, niin opintopolkuun tulee silloin teksti, että soveltuvuuskoe on hylätty.

Samalla soveltuvuuskokeella haetaan kaikkiin rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoaviin ammattikorkeakouluihin (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu).

Aika

Torstai 28.5.2020

Suoritustapa

Torstaina 28.5.2020 sinulla pitää olla käytössäsi internetliittymä sekä tietokone/tabletti/älypuhelin, jolla voit avata tehtäväsivut sekä toimiva kamera (jolla voi lähettää kuvia). 

Soveltuvuuskokeessa on kaksi tehtävää, jotka pitää tehdä alla ilmoitettuna aikana.

 • Tehtävä 1: kello 9.00 - 12.00
 • Tehtävä 2: kello 13.30 - 16.30

Ohjeet soveltuvuuskokeen suorittamiseen etänä

LINKKI RAKENNUSARKKITEHTI SOVELTUVUUSKOKEEN TEHTÄVÄSIVULLE:

https://sites.tuni.fi/valintakoemateriaali/rakennusarkkitehtien-soveltuvuuskoe/

HUOM: LUE TÄMÄN SIVUN SEKÄ SOVELTUVUUSKOKEEN SIVUN OHJEET HUOLELLISESTI ETUKÄTEEN!

 • Tehtävien julkaisu: Tehtävät julkaistaan soveltuvuuskoepäivänä erillisellä sivulla (linkki yllä)
 • Selvitä opintopolusta oma hakemusnumerosi, sillä tarvitset sitä soveltuvuuskokeessa tunnistautumiseen.
 • Hakijalla pitää olla internetliittymä sekä laitteet internetsivun avaamiseen ja tehtävän palauttamiseen verkossa: tietokone/tabletti/älypuhelin sekä kamera kuvan ottamista varten (esimerkiksi puhelimen kamera).
 • Palauttamista varten hakija ottaa kuvat töistään. Kuvat palautetaan jpeg muodossa. Harjoittele kuvan ottamista A3 kokoisesta piirustuksesta, sen kuvakoon säätämistä, kuvatiedoston nimeämistä ja kuvan liittämistä esimerkiksi sähköpostin liitteeksi.
 • Tehtävät palautetaan myös postilla. Hanki valmiiksi C4 (229 x 324 mm) kokoinen kirjekuori ja tarpeellinen määrä postimerkkejä. Varmista, että voit soveltuvuuskokeen jälkeen välittömästi postittaa työsi.
 • HUOM! Varmista ja testaa, että laitteistosi toimivat ja osaat käyttää niitä! Hakija on itse vastuussa laitteidensa sekä internetliittymänsä toimimisesta soveltuvuuskoepäivänä.

Kuvausohjeita

Kuvaa ottaessasi valaise piirustusarkki mahdollisimman runsaalla ja tasaisella hajavalolla. Esimerkiksi ulkona on luonnostaan paljon valoa. Pyri ottamaan valokuva siten, että kohdistat kameran mahdollisimman kohtisuorassa paperia kohti, jolloin kuva ei paljonkaan vääristy. Näet kameran etsimessä paperin reunat suorakaiteen muotoisena ja paperi miltei täyttää kuva-alan. Kameran salamavalon käyttö saattaa aiheuttaa ikävää kiiltoa kuvaan, joten harkitse käytätkö sitä ollenkaan. Kuvaajan tai kameran varjo ei saisi näkyä kuvassa. Harjoittele ottamalla vastaavia kokeilukuvia etukäteen jostain muusta piirustuksesta selvittääksesi, että valokuvan laatu on hyvä.

Kuvan voi toimittaa sellaisenaan. Tarkoituksena on se, että digitaalinen versio vastaa tarkasti paperilla olevaa versiota, joten kuvaa ei saa jälkikäsitellä.

Töiden tekeminen itsenäisesti

Tunnistautuessaan hakemusnumerollaan rakennusarkkitehtikoulutuksen etäsoveltuvuuskokeeseen hakija sitoutuu tekemään valintakokeen itsenäisesti. Tämä tarkoittaa, että soveltuvuuskokeen tekemiseen ei saa osallistua kukaan muu henkilö kuin hakija. Jos soveltuvuuskoetta ei tehdä itsenäisesti, kyse on vilpistä. Jos hakijan menettelyssä ilmenee vilppiä, suoritus hylätään (hallintolaki 434/2003 31 § ja 50 §). Vilpillä saatu opiskeluoikeus voidaan peruuttaa myös opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen.

Tehtävien palautus

Tehtävät palautetaan soveltuvuuskokeen tehtäväsivun ohjeiden mukaan.

Tehtävien tekemiseen tarvitset seuraavat tarvikkeet

A3 piirustuspaperia

Lyijykyniä (eri kovuuksia ja vahvuuksia), kumi ja säiliöllinen teroitin, suora viivoitin, puuvärit (vähintään 12 väriä, sisältäen päävärit).

Soveltuvuuskoe

Koe sisältää kaksi tehtävää. Sekä aamu- että iltapäivällä on erillinen tehtävä. Aamupäivän tehtävä palautetaan ennen kello 12.00 ja iltapäivän tehtävä ennen kello 16.30. Tehtävät avautuvat soveltuvuuskokeen tehtäväsivulla tehtävän alkamisajankohtana.

Soveltuvuuskokeessa testataan kolmiulotteista hahmotuskykyä, ideointikykyä, sommittelutaitoja sekä havainnollista esityskykyä.

Välineistä ei anneta lisäohjeita. Valintakoetehtävistä ei anneta palautetta. Tehtäväpapereita ei palauteta.

Tulokset

Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 15.7.2020. Tätä ennen ei voida antaa mitään hakijoiden valintakoemenestystä koskevia tietoja.

Mikäli peruutat soveltuvuuskokeeseen osallistumisen, sitä ei tarvitse ilmoittaa.

Onnea kokeeseen!

Yhteyshenkilö Metropolia Ammattikorkeakoulussa:

Jorma Lehtinen
jorma.lehtinen [at] metropolia.fi
+358 40 1837462

Rakennusarkkitehtuurin opiskelu Metropoliassa

Opinnot kestävät neljä vuotta. Käytännössä tutkintoa ei voi suorittaa nopeammassa tahdissa.

Opetus muodostuu sekä kurssimuotoisesta opetuksesta että projektiopetuksesta. Lähiopetus järjestetään arkipäivisin klo 8-21, mutta pääsääntöisesti opetus pyritään toteuttamaan klo 8-17. Opiskelu on täysipäiväistä ja vaatii opiskelijan läsnäolon. Opinnoissa saattaa olla myös englanninkielisiä kursseja.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen AMK-tutkinto päiväopiskeluna.

Tutustu aikaisempien vuosien tehtäviin

Kevään 2019 rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe